Foto: Lena Emmoth, TR Bild

Välkommen till Dalatravet Romme

Den 11 september 1953 bildades Dalarnas Travsällskap och den 4 juni 1954 invaldes sällskapet i Svenska Travsportens Centralförbund. Under hösten samma år erhöll travsällskapet av Kungl.Majt tilltånd att under 1955 få köra sex tävlingsdagar med totalisator på Stora Tuna travbana, sedermera under namnet Romme.


Första tävlingsdagen kördes den 3 juli 1955 och premiärsegrare blev nordsvenske Jösse, ägd och körd av Erik Johansson från Morgårdshammar.

Sex tävlingsdagar medgav inga stora investeringar och det var först från mitten av 60-talet som anläggningen byggdes ut för att komma att bli den ändamålsenliga travbana den är idag.

Redan de första åren skapades lopp med vandringspriser för såväl den kallblodiga som varmblodiga eliten. Den första upplagan av Svensk-Norska loppet kördes 1956 och vanns av Runsy, körd av Arvid Stenbäck.

Året efter var det premiär för Rommeheatet och premiärloppet vanns av Rocko, körd av Eivind Höglund.

Rommes mest kända arrangemang är dock den internationella körsvensmatchen Charlie Mills Trot, som arrangerades från slutet av 60-talet fram till 2001. Under åren deltog sammanlgt 154 körsvenner från 17 nationer. Romme utsågs också av STC att vid flera tillfällen vara arrangör för deltävlingar i kusk-VM och EM.

Romme är medarrangör av Europas största treåringslopp E3 och varje år körs något av loppen i E3-serien på Romme.

Jämsides med V75 är Midnattstravet, en tävlingskväll med en kombination av sport och nöjen, Rommes mest publikdragande arrangemang. Några år kunde vi räkna in nästan 10.000 besökare.

För att utnyttja anläggningen vid fler tillfällen hyrs lokalerna ut till mässor, utställningar, bingo, försäljningar m.m.

Det största sidoarrangemanget har dock varit World Ski Sprint, som vid två tillfällen lockat runt 7.000 besökare.

Efter ombyggnaden av innerplan har banor skapats för ridtävlingar av olika slag.

BESÖKA ROMME

DalaTravet Romme arrangerar 47 tävlingsdagar under året. På Romme så tävlar vi året runt även om vi tar en kort paus under sommaren då vårt tävlingsutbud flyttar till vår grannbana Rättvik.

BOKA BORD PÅ RESTAURANGEN

På Romme kan du njuta av travsport året runt. Vi rekommenderar ett besök på vår travrestaurang under årets mörkare månader.

För bokning, ring: 070-330 08 26

TOPPSPORT ÅRET RUNT

Romme tävlar traditionsenligt på påsksöndag och då är det STL-tävlingar som gäller. Vintertravet med STL-tävlingar har blivit en tradition på Romme. Våra övriga stordagar är Sleipner Cup finalen i juni och Midnattstravet sista helgen i juli. Som du märker så är det aldrig långt mellan stortraven på Romme.