Två V75 segrar till Romme

Välkommen till årets största travfest, Gareth Boko.
Jerry Riordans åttaåring blåste hem H.K.H.Prins Daniels lopp i händerna på Magnus A Djuse.
- Det är vår plikt att starta i Elitloppet, konstaterade tränaren efter segern på 1.09,6 – snabbast i landet i år.


Sista chansen att kvala in till Elitloppet blev precis den fartfest som förutsättningarna lovade.
Favoriten Disco Volante hade inga problem att hålla ut konkurrenterna i startrusningen, men priset blev högt i form av mellantider på 1.07,4 och 1.10,4. Det blev för mycket åttaåringen som tangerade sitt personbästa på 1.09,9, men gjorde det som klart slagen femma.
Bäst för dagen var nämligen kullkamraten Gareth Boko som dånade runt konkurrenterna sista halvvarvet från tredje par ytter och inte såg speciellt plågad ut över mål.
Månne den främsta prestationen i karriären för den forne unghäststjärnan som segrade i Svensk Uppfödningslöpning och sex år senare fixade sin plats i Sveriges största travlopp.
- Det blev ett perfekt lopp för honom och han kunde vänta till upploppet för att bruka sin speed. Det är en fantastisk häst. Jag pratade precis med hans tidigare tränare Per Lennartsson och han sa att det var en stjärna från dag ett, förklarade tränaren Jerry Riordan som fick hästen i sin vård i februari och med hjälp av skoryck runt om lyckats med ett liknande förvandlingsnummer som med italienske Ringostarr Treb 2018.
Det bar hela vägen till seger i Elitloppet och klart är i alla fall att Gareth Boko kommer att få chansen att upprepa bedriften.
- Vår sport existerar tack vare att det finns människor som spelar och är passionerade. Och den största symbolen vi har är Elitloppet. Då är det ens plikt att tacka ja om man får chansen att vara med, förklarade den Halmstad-stationerade amerikanen.

Lekstuga för Admiral As
En annan häst med elitloppspotential är Admiral As.
Hästen som utmanade Ecurie D. i Fyraåringseliten i fjol har fått sällsynt dåligt betalt för sina prestationer på travbanorna, men årsdebuten lovade att femåringssäsongen kan bli annorlunda.
Örjan Kihlström tog över tömmarna och placerade hästen utanpå ledaren varpå segern blev retfull enkel för vad som torde vara en av travhistoriens mest kapabla bronsdivisionare.
- Det har krånglat och det är klart att man funderar. Men jag hoppas att det fortsätter och att han får vara frisk, då ska vi ha roligt, konstaterade en synbart lättad Reijo Liljendahl.
En annan favorit som både höll och övertygade var Robert Berghs storklivade italienare Van Gogh Z.S. som putsade banrekordet till 1.12,2/2 140 meter voltstart efter en pangstart till ledningen signerad Per Lennartsson.

Kontroversiell diskning
Banrekord blev det även för Magnus Jakobsson som drog skorna  för första gången på fyraåriga Global Black Money och fick önskad effekt.
- Hon blev väldigt effektiv i gången och la mycket mark under sig, så det gjorde nog en hel del, konstaterade Jakobsson sedan han visslat förbi konkurrenterna i ett överpacat lopp och landat på 1.11,6/1 640 meter autostart.
Desto mer dramatiskt blev det i ungdomsloppet där målettan Zante Grif och Kim Moberg diskvalificerades för trängning mot Teton Sweet Lindy i sista sväng.
Den ”drabbade” Magnus A Djuse hann ge sin syn på händelsen sekunderna innan domslutet kom i högtalarna:
- Min häst tappade travet lite grann, Kim hade gott om plats att gå ut, sade Djuse.
- Det är otroligt surt. Jag upplevde att det inte var så farligt. Jag skulle gärna vilja se om det, kommenterade en sammanbiten Moberg.
- Cirka 350 kvar sitter Kim i andraspår, då tränger hon sig ut mot Magnus A Djuse. Hon har skapat en lucka som hon inte har rätt till, därför diskvalificeras hon, förklarade riksdomare Johan Jernström.
Segern gick istället till Mats E Djuse bakom Fredrik Wallin-tränade Ies Elisabet.

Formstarka Rommetränare
Mo Sjur och Ulf Eriksson klarade sig undan domarna efter en liknande situation i dubbelcupens final och kunde spurta hem 200 000 kronor och ännu en fjäder i hatten för alltmer framgångsrike Joakim Elfving.
En annan Rommetränare med skyhög segerprocent och allt större framgångar bjöd på omgångens knall.
Sybille Tinter har vunnit mer än var fjärde lopp under 2021, men Kate Baldwin hade bara två procent av spelet i ryggen då hon spurtade till vinst i händerna på Tomas Pettersson.
- Det är jättestort, speciellt när ägarna är här idag. Jag tyckte inte att det var en sådan skräll och var förvånad att hon inte var nämnd i några tips någonstans, konstaterade tyskan som såg till att utdelningen på V75 nådde 88 864 kronor för sju rätt.

Av: Robin Johansson, Kanal75

Publicerad måndag 24 maj 2021.