Tränardubbel till Westholm på V75

Det blev en fantastisk upplaga av Berth Johanssons Memorial i Umeå.
Superhästarna Don Fanucci Zet och Hail Mary stred sida vid sida, samtidigt som Brother Bill kom farande mitt i banan men galopperade med chans kort före mål.


De båda femåriga giganterna passerade mållinjen nästan samtidigt i en vansinnigt snabb avslutning.
Men den längsta nosen hade elitloppsfavoriten Don Fanucci Zet.
– Det är fantastiska djur och jag hade varit lika stolt tvåa. Det blev en rafflande men läcker travsport, sa Daniel Redén.


Det bjöds på sportsliga prestationer i världsklass och en föraning om vad som kanske komma skall i Elitloppet om två veckor. I femåringsloppet Berth Johanssons Memorial fick vi se fantastiska hästar som gjorde upp i en härlig slutstrid på Umåkers upplopp. Favoriten Don Fanucci Zet susade planenligt till ledningen och fick bestämma till lugna 1.14,1 första varvet. Magnus A Djuse skickade redan på den första långsidan fram Brother Bill utvändigt och han fick sedermera andra par utvändigt när Robert Bergh sände fram Hail Mary utvändigt om ledaren efter ett drygt varv. Sedan kom det att handla om en rivig envig till slut mellan ettan och tvåan från Svenskt Travderby förra året. Hail Mary gick i närkamp och utmanade Don Fanucci Zet över upploppet och det gick rasande fort till slut. Samtidigt kom Brother Bill stormande mitt i banan och såg ut att kunna ha lite chans när han rullade över i galopp kort före mål. Det blev stenhårt över linjen men nosen först hade Don Fanucci Zet som vann på tiden 1.12,7/2140a. Förstapriset var 200 000 kronor för hästen som är favorit till segern i Elitloppet i nuläget.

– Jag är jättenöjd med hästen. Han kändes fin och det gick väldigt fort till slut. Daniel sa att han hade trimmat på bra och det här loppet ska föra hästen framåt. När man sedan lättar på träningen till Elitloppet så ska han bli ännu lite vassare, sa Örjan Kihlström som inte blev förvånad när Robert Bergh kom fram utvändigt med Hail Mary.

– Jag förstod ju att han skulle vara bra. Han fick ett lopp förra veckan och skulle gå med lättare balans. Att gå i dödens eller ledningen spelar ingen roll när det går så sakta för springa fort det kan dom.

”Inte många hästar som klarar så stenhård träning”
Vid sidan av banan stod Daniel Redén och tittade på reprisen av den stenhårda upploppsfighten flera gånger efter att Don Fanucci Zet vunnit.
– Man lever ju sig in i det men egentligen spelar det ingen roll om han är etta eller tvåa. Det är fantastiska djur och jag hade varit lika stolt tvåa, sa Daniel Redén som har gett Don Fanucci Zet tung ”Propulsion-träning” de senaste veckorna.
– Det är inte många hästar hos mig som klarar av så stenhård träning och med det här loppet så ska formen flyttas fram rejält. Det är en stenhård pålle. Jag hade även boots på honom idag för att safa lite och det blev en rafflande men läcker travsport.

Bergh: ”Det var en enorm prestation”
Robert Bergh var mycket nöjd med Hail Marys andraplats och har nu att fundera om han vill vara med i Elitloppet.
– Det var ju en enorm prestation och han var väl nästan mer förbättrad mellan lopp två och tre än han var mellan de första loppen. Jag satte på honom ett boots efter att han galopperade i värmningen för säkerhetsskull och det var nog det som var i vägen 30 meter kvar.
– Det är alltid lite inspirerande att när den andra är storfavorit till att vinna Elitloppet och jag måste tänka på det och ge det lite tid att sammanfatta det här. Det är inte lika viktigt för mig som för andra, sa Robert Bergh som själv fick tre dagars avstängning för övrig felaktig drivning bakom Hail Mary vilket omfattar elitloppshelgen då han inte får köra.. 
Lite senare på lördagskvällen kom beskedet att Robert Bergh väljer att inte starta Hail Mary i Elitloppet eftersom han inte kommer att kunna köra hästen själv när han då är avstängd.
– Jag kan nu bekräfta att det inte blir något Elitlopp för vår del, säger Bergh till Trav365.

Missle Hill höll undan precis
Daniel Redén lade även beslag på dagens andra storlopp, Guldbjörken, tillika Gulddivisionen. Det var storfavoriten Missle Hill som infriade favoritskapet, om än med ett nödrop. Han behöll ledningen från innerspåret även om bland andra Diamanten öppnade snabbt långt ut i banan in mot den första kurvan. Första 500 metrarna travades efter 1.09 och sedan fick Missle Hill bestämma tempot till 1.12 på varvet innan det blev full körning ut på den sista bortre långsidan. Erik Adielsson satt i fjärde par utvändigt med Antonio Trot och hade lite otur under slutvarvet och när han väl lyckats tråckla sig loss var det en bit fram till Missle Hill. Men Antonio Trot flög fram över upploppet och höll sånär på att nå Missle Hill men mållinjen räddade Daniel Redén och Örjan Kihlstöms häst. Segertiden för Missle Hill blev 1.12,1/2140a och samma tid noterade Antonio Trot. Men tränare Redén menade efter loppet att toppformen inte sitter där ännu och lät inte helt övertygad om att det blir Elitloppet.

– Banan är ganska så kladdig så det var bra gjort av lilla ”Misslan”. Han är bäst på parkettgolv, sa Daniel Redén.

– Som det såg ut i sista sväng så är han inte i toppform ännu. Det är fortfarande det där lite sega intrycket men det gör inget om den kommer i sommar för säsongen är lång.

– Stallet har två hästar med i Elitloppet och jag vet att många vill se bra hästar i Elitloppet men säsongen är lång och Missle är en ruggigt bra häst. Men om toppformen inte är där så ska han inte vara med. Det är mycket om och men just nu och Anders (Malmrot) ska vilja ha med honom också, fortsatte Redén.

Adielsson orsakade en omstart – vann ändå
Erik Adielsson orsakade en omstart med favoriten Digital Dominance i V75-1 genom att vara för tidigt över startlinjen. Det blev ytterligare en omstart orsakad av stallkamraten Made Of Stars innan man kom iväg, men Adiesson skickade även då iväg Digital Dominance snabbt och tog ledningen kort efter start. Men inledningen blev tuff och första halvvarvet travades efter 1.13. Digital Dominance fick tidigt Made Of Stars på utsidan och de båda stallkamraterna låste därmed loppet. Den sistnämnde var tidigt slagen men Digital Dominance däremot tågade undan till en lätt seger i övertygande stil. Tvåa blev bra spurtande Deal Done Zet och trea blev Arch Lane ifrån rygg på ledaren.

Enkelt för Arquana As
Favoriten Navona och Robert Bergh tog ledningen i V75-2 men var ofokuserad enligt Bergh och galopperade i utgången av första kurvan. Ifrån sina 20 meters tillägg letade sig Örjan Kihlström snabbt ut i andraspår med Arquana As och inledde som första häst i andraspår. Men när Pappajonnys Ilse kom farande efter ett varv körde Örjan till ledningen med Arquana As. Sedan var det lugna gatan för andrahandsfavoriten som tränas av Timo Nurmos. Stoet stegade undan enkelt till slut och vann utan att förta sig på tiden 1.13,2/2160.

Våldsam körning – ny tränarseger för Westholm
I den fjärde avdelningen blev det en våldsam körning om ledningen där ledande Cab Frontline utmanades rejält av Loveyouecus där båda duellerade iväg och man öppnade varvet på 1.10,7. Det var alltså en snabbare inledning än Missle Hill i Gulddivisionen och då var det här loppet ett försök i klass två. Tätduon fick förstås betala för det till slut och den som profiterade bäst på den hårda körningen var Cuenca, körd av Mika Forss. Den Jörgen Westolm-tränade hästen avväpnade enkelt Hanna Olofssons Kaelan F. Boko över upploppet. Det blev däremot galopp för Jörgen Westholm-favoriten Global Attetion men alltså ändå en seger för Westholm som fick sin andra tränarseger på V75.

Dunder slog till
I V75-5 blev även det en rivig inledning där Björn Goop bombade fram med favoriten Alcide Roc och tog över ledningen i första kurvan från initialt spetsande Mr Clayton J.F. Alcide Roc inledde med1.07,8 de första 500 metrarna innan han fick dämpa till 1.11,7 första varvet. Över den sista bortre långsidan kastade Robert Dunder loss sin egentränade Even’s Cool Boy från kön som det bet bra för och han tog sig snabbt fram utvändigt om ledande Alcide Roc. Den sistnämnde var slagen vid upploppets början och Even’s Cool Boy stack ifrån till en imponerande seger. Vinnartiden blev 1.11,5/1640a.

Jätteskräll i sista efter dramatisk avslutning
Det var fartfester i många lopp den här tävlingsdagen på Umåker och den avslutande avdelningen på V75 var ingen undantag. Det var flera startkatapulter som slogs om ledningen när startbilen släppte fältet men allra snabbast var Surf And Turf som blåste till täten för Ulf Ohlsson. Men det gick undan värre och via hiskeligt snabba 1.06,5 första 500 metrarna varvade hästen på 1.09,8. Det blev förstås mjölksyra i benen och utvändigt om ledaren satt favoriten Swagger. Den sistnämnde gjorde ett heroiskt lopp i dödens i det stenhårda tempot och tog över ledningen vid upploppets början. Han såg ut att gå mot en förkrossande seger när han plötsligt galopperade och vinsten gick upp i rök. Vann loppet gjorde istället fältets minst spelade häst, Rally Funny, som kom farande längst ut i banan för Ove A Lindqvist. Det sjuåriga stoet var spelad till 0,76 procent av insatsfördelningen.

– Det blev så overkligt och där vi stod i svängen tänkte jag att får hon en slant så är det kanon, sa en förvånad tränare Gunnar Bertilsson från Piteå.

Den smällkaramellen gjorde att värdet på sju rätt hoppade upp från 2908 kronor till 116 269 kronor. Sex rätt gav 194 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed blir det återigen jackpot på V75 kommande lördag som då avgörs i Gävle. Då kan en ensam vinnare ta hem 61 miljoner kronor, enbart på sju rätt, enligt ATG:s beräkningar.

Michael Carlsson, Kanal75

Publicerad måndag 17 maj 2021.