Propulsions helbror kvalar på Romme

En miljon dollar, så mycket kostade Propulsions helbror när han ropades in på auktion som ettåring. På måndag kvalar han på Romme.


Propulsions helbror (e. Muscle Hill u. Danae) som lystrar till namnet Damien kvalar på Romme måndagen den 23 augusti. Som om den smaskiga stamtavlan inte vore nog lär auktionspriset dra ögonen till ekipaget. Stall Zet budade nämligen hem hästen för en miljon dollar på auktion i Lexington. Nyfikna som vi är så ringer vi upp Daniel Redén för att kolla läget inför kvalet.

- Den har jag försökt smyga med så det är därför han ska ut och starta på Romme, skrattar Daniel Redén.

Inte alls lik sin bror

Hästen gjorde ett kvalificeringslopp på andra sidan Atlanten under fjolåret och har därefter flyttats hem till Sverige.

- Det har hela tiden legat i planerna att hästen ska tas över till Sverige men inte att han inte skulle ha startat, men så är det med hästar. Det är en häst vi trodde mycket på men han har inte utvecklats i den takt vi hade hoppats, säger Daniel.

Med den blåblodiga stamtavlan så är det självklart att man funderar på om det finns några likheter med helbrodern Propulsion.

- Det är en väldigt fin häst men han är inte alls lik sin bror Propulsion som var kort och hade ett runt, snabbt steg. Damien är en långklivad häst som bitvis hade problem med travet både i Amerika och här hemma, men jag tycker att det blir bättre och bättre på den punkten, säger Daniel Redén.

Vi kan inte stirra på vad han kostade

Några framtida matchningsplaner finns ännu inte och att jämföra hästen med Propulsion eller titta på prislappen är inte rättvist mot hästen i det här skedet.

- Vi kan inte stirra oss blinda på vad han kostade, nu är han en häst som alla andra i stallet och han får bevisa var han står. Tanken är att vi ska skynda långsamt med honom och att han kvalar på just Romme passar lämpligt när jag ändå ska dit och man vet att banan är bra, säger Daniel Redén.

Daniel berättar om kvällens chanser

Daniel Redén startar tre hästar på Romme och så här säger han om kvällens chanser;

- Deal Done Zet (Lopp 2) har gjort det bra och han fick avbryta loppet senast då Örjan fick ont i ryggen. Formen är fortsatt bra och även om han har fått ett lite dåligt läge så ska han stå sig bra. Inga ändringar

- Eskobar Zet (Lopp 3) var bra senast efter lång vila. Jag hoppas att han ska gått framåt då hästen har varit sjuk mycket. Han går som han brukar och jag räknar honom som bästa chansen för dagen.

- Bertha (Lopp 7) ska bara vara med och lära sig, hon funkade inte i första kvalet och inte i andra heller. Men jag hoppas att hon ska trava den här gången. Jag gör inga ändringar och det rör sig inte om någon het vinstchans.

Av Erik Ersson, marknadschef Dalatravet

 

Publicerad torsdag 19 augusti 2021.