V75®: Aikio rörd efter Who's Whos årsdebut

Pasi Aikio hade inte fuskat med vinterträningen.
Who’s Who slog till direkt när han på påskdagen årsdebuterade i gulddivisionen på Romme.
– Jag är rörd faktiskt. Det går inte att beskriva vad han betyder för mig, sa Solvallatränaren.


Spring Race med V75 i dagarna fyra rundades av på Romme och det bjöds på högklassig travsport. Rommeheatet hade lockat flera topphästar och den det snackades mest om på förhand var Pasi Aikios fixstjärnan Who’s Who. Han hade inte tävlat på ett halvår och startade från bakspår, men spelades ändå till favorit. Det visade sig att spelarkollektivet var rätt ute. Med Örjan Kihlström i vagnen var sjuåringen ute i femtespår runt slutkurvan innan han pulveriserade motståndet över upploppet med en kraftfull speed.
– Jag trodde att det skulle bli svårt att hinna fram men att han avslutade sådär var häftigt, sa Pasi Aikio, som kunnat förbereda sin häst mycket bättre i vinter jämfört med när han var sjuk inför fjolårets säsong.
– Skötaren (Jennie Ek) har gnuggat hela vintern med tryckvagn och grejer och det är kul att se att det har gett resultat.

Who’s Who vann svensk travderby som fyraåringen och följde upp det med seger i Jubileumspokalen året därpå. Under fjolårets rumphuggna säsong slutade han bland annat tvåa i Åby Stora Pris. Att döma av söndagens prestation är han given i alla större sammanhang i år.
– Det går inte att beskriva vad han betyder för mig. Jag menar, man vet aldrig om man får en sådan här häst någon mer gång, sa Aikio och fortsatte:
– Nu siktar vi högt. Det är Paralympiatravet först och jag hoppas att vi tar oss vidare dit.

Månlykke A.M. i pappas hovspår

Fixstjärnan Månprinsen A.M. lämnade jordelivet i vintras men i hans son Månlykke A.M. har Gunnar Melander en värdig arvtagare. I augusti blev sjuåringen svensk mästare och årets säsong har inletts på bästa sätt. Årsdebuten vanns i överlägsen stil och söndagens triumf blev också enkel. Från 20 meters tillägg öppnade han snabbt och redan efter att halvvarv var han ikapp tätklungan. När hästarna kom upp för varvning avancerade han i tredjespår och kort senare satt han i ledningen. Därifrån lämnade han fältet till seger med ett hav av hästlängder.
– Han har utvecklats enormt i vinter. I fjol kändes han aldrig så fin som han är nu, han är 60 meter bättre i år som det känns, sa Gunnar Melander efter uppvisningen.
Månprinsen A.M. firade påsk flera gånger med att vinna dubbelcupens final på Romme. För Månlykke A.M. var det premiär. Men han är fortfarande färsk i den äldre eliten och lär fortsätta i sin fars hovspår.
– Prinsen var en undantagshäst och det går inte att jämföra hästar så, men jag är väldigt nöjd med hur Månlykke är nu och hur han har utvecklats.

Cab Lane starkast i rafflande strid

Silverdivisionen blev ett rafflande lopp när Linda Sedström stod vid sitt ord och körde i ledningen med Final Dream. Därmed fick årsdebuterande favoriten Vikens High Yield trava som första häst i andraspår. Därifrån gjorde han en stark prestation och tog ner ledaren, men in på upploppet kom det hästar i alla spår och längst ut i banan flög Timo Nurmos-tränade Cab Lane fram tillsammans med Per Lennartsson. Hästen tog in meter för meter och när mållinjen skars var hans andra raka fullträff efter vinteruppehållet ett faktum.
– Han är väldigt startsnabb men har visat att han går fint bakifrån också, och det här är nog första vintern som det inte har strulat något och vi har kunnat träna på hela tiden, sa skötaren Fredrika Sandberg.

Dunderskräll i brons

Björn Goop körde till ledningen med Astronascente Zac i klass I och sedan det strulat för de värsta konkurrenterna vann han ohotad. Ungdomsloppet gick till Magnus A Djuse bakom Joakim Elfvings Qeen Roc, i klass II segrade Stefan Arvidsson-tränade Art Brown (Rikard N Skoglund) och bronsdivisionen togs hem av Stefan Melander-tränade dunderskrällen Digital Class (Ulf Ohlsson).
Det gav sjurättsutdelningen på V75 en rejäl skjuts och till slut betalade alla rätt 68 586 kronor. Sex rätt gav 158 kronor och för fem rätt fick man 17 kronor.

Fotnot: Örjan Kihlström vinner Rommeheatet med Who’s Who, bild Lena Emmoth / TR Bild.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerad söndag 4 april 2021.